Ja, så er selv Madpaver kommet op til overfladen efter en overdådig Nytårsmenu og har opdaget at et nyt år er begyndt. Vi tilbragte de sidste timer af det gamle i rigtigt godt selskab i det Nordjydske. Fruen i huset og jeg var landet på en aftale om at vi skulle slutte året med manér og var endt på 6 småretter.......
Yngste-pigen lavede menu-kort og fin opdækning.
Og med stor sans for hygge - en kreativ sjæl.
Jeg selv havde forelsket mig i et par retter hos Gordon Ramsey - og da jeg aldrig har smagt østers, så var det en oplagt mulighed.
Dyrene var indkøbt og Herren i huset "brækkede" dem op.
De skulle i en suppe, men jeg nåede lige at nuppe en rå - og kunne rigtigt godt lide kræet.
Nå, men back to business, Gordons "Champagne-østers med agurk" blev fremstillet således:
1 liter god grøntsagsbouillon
2 agurker
12 friske østers (hér 11 ½)
3/4 dl fløde (måske fik den lige lidt ekstra)
lidt citronsaft
1 hjertesalathoved
1 bundt purløg
1 glas champagne..... (et godt skævt i dette tilfælde)
lidt salt og peber
Bouillonen koges op, spædes op med fløde og agurker skrælles til strimler på den lange led - brug ikke kerne-delen. Suppen smages til med lidt citron, salaten snittes og lægges i suppetallerknerne. Agurkstrimler og østers kommes i suppen og SIMRER med i 30 sekunder, klip purløg over, tilsæt champagne og smag til med salt og peber. Øs op i tallerkner og Vupti Vupti - fantastisk supper klar til servering.
Det var en lækker sag og føltes lidt ekslusivt at spise. Men super nemt, kan sikkert også laves med muslinger uden at fornærme Gordon ;o)
Derefter gik det slag i slag........
Marinerede grillede tigerrejer på ris med tomat-peberfrugter-basilikum-pesto......husets opskrift.
Så kører vi næste ret..........
I mangel på perler, høns og haner blev det til kyllinge saltimboca på bladbeder med druesauce.
Vi tog den med ro og spiste små portioner, men halvvejs kunne jeg nu godt mærke en vis mæthed.
Så efter en god pause blev det til........
........et "lille" stykke kalvefilet på en bund af bagte rodfrugter, med kartoffel-jordskokkemos blancherede rosenkålblade og en god sovs.
Pause igen....... næste ret ser meget lidt flatterende ud på billede, men den smager dejligt.
Bagt urtemarineret brie i soya-balsamico og så godt knækbrød til.
Klokken nærmede sig hastigt midnat og vi spang ind i det nye år inden vi nåede desserten.
Her havde jeg igen søgt inspiration hos Gordon til det han kalder "Rødvinspocherede figner med brombær":
Jeg kogte en lage dagen før af:
2½ dl rødvin
1 stang vanille (kornene blev skabt ud og gemt - så kun stangen)
1 stang kanel
2 strejneanis
4 nelliker
100 g sukker
Denne blev varmet op og heri kom:
3 friske figner skåret i både
ca. 400-500 g brombær(af egen avl)
De skulle simre med i ca 8-10 minutter og var så klar til servering med en creme af:
250 g mascarpone rørt med
vanillekorn
2 spsk flormelis.
Flot tog det sig ud og det var dejligt med en let dessert som afslutning. Jeg tror, jeg en anden gang kunne fristes til at prøve med modne pærer i stedet for fignerne.
Men alt i alt en rigtig dejlig aften, hvor retterne faldt i alles smag og vi hyggede os i hinandens selskab.
Tak for det - og Godt Nytår, Linda
Det lyder fornuftigt!
SvarSletIh, du milde, sikke en menu :-)
SvarSletMange hilsner
Birthe