Madblogstoppen

mandag den 21. november 2011

Adventstid

Adventstid er forberedelsernes tid.
Det er mørk og ved at være ret koldt udenfor, og hvad er så mere hyggeligt end, at krybe saamen i stuerne.
weekenden blev brugt til, at få bagt nogle plader brunkager, som så er klar til på søndag.

Opskriften er en gammel kending, men når det kommer til jul, er jeg meget traditionel og der skal ikke rokkes meget på "vi plejer"

Det er brunkage opskriften fra min mors efterhånden ret slidte kogebog "Små Fester-glade gæster" af Lis Byrdals fra 1964 - de dufter af jul og smager af jul ...

Du skal bruge:Hjemmelavede brunkager.
  • 500 g margarine (vi bruger smør)
  • 250 g melis
  • 500 g mørk sirup
  • 125 g smuttede og grofthakkede mandler (mine er ikke smuttede)
  • 7g nellike
  • 25 g kanel
  • 35 g kardemomme
  • 15 g pot-aske opløst i lidt varmt vand
  • 1 kg mel
  • Finthakket skal af 1 appelsin
Sådan gør du:
Margarine, melis og sirup opvarmes langsomt til kogepunktet.
Gryden flyttes væk fra kogepladen og krydderier, mandler, appelsinskal og potaske røres i.
Når alt dette er blevet lunkent, røres mel i. Når dejen er lunken, formes den til pølser af passende tykkelse. Der bliver ca. 5 pølser.
Disse pakkes enkeltvis i film og fryses min. til næste dag.
Pølserne tages direkte fra fryseren og skæres i papirtynde skiver. De bages øverst i ovnen ved 170 grader i ca. 5-6 minutter.
Velbekomme
Sofie

2 kommentarer:

  1. Brunkager er et must. Jeg har bestemt mig for at julen bliver et absolut minimum i år. Ingen os er rigtig julemennesker og vi skal ikke holde julen her i år - men brunkager, det har kæresten bedt om :-)

    KH
    Birthe

    SvarSlet
  2. Hej birthe!
    Jeg er så tilgengæld den helt store juletosse - - Det med jul, der skal man gøre hvad man syntes det er godt og vigitigt for en selv.
    Jeg elsker at lave julemad, kager og konfekt ... det største problem er at få det spist :D
    Jeg må så sige, at jeg faktisk ikke plejer, at lave brunkager - jeg får normalt leveret brunkagedej i ruller fra min mor - men i år skulle jeg selv forsøge.
    K.H
    Sofie

    SvarSlet